Het kiezen van een zorgverzekering

De zorgverzekering is ieder jaar weer een goede stap om makkelijk geld te besparen.

De zorgverzekering staat bij iedereen wel in de top 5 van grootste uitgaven per maand. En toch valt hier ook heel veel geld op te besparen. Zo heeft bijvoorbeeld de basisverzekering voor iedereen hetzelfde inhoud, bij de ene verzekeraar is het echter veel duurder dan bij de ander.

Mijn officiële titel is boekhouder, maar bij Lelie Administratie sta ik ervoor dat jij geen financiële zorgen hebt. Zo ben ik dus ook bezig met geld besparen waar dit kan.

Het is belangrijk dat je ieder jaar goed uitzoekt of je verzekeraar en verzekering nog bij je past. De verzekeraar heeft ieder jaar andere contracten met zorgverleners en andere dekkingen in hun pakketten. Misschien is jouw situatie ook veranderd of gaat die het komende jaar veranderen. Besteed hier dus tijd aan om te zorgen dat je niet betaald voor iets wat je niet gebruikt of ineens voor verrassingen komt te staan omdat je zorg hebt gebruikt wat niet wordt vergoed.

Om te bepalen welke verzekering je gaat kiezen, is het van belang dat je eerst bedenkt wat jouw persoonlijke behoeftes zijn.

Er zijn 17 miljoen mensen in Nederland met ieder zijn eigen zorgvragen. Er is niet voor niets zoveel keus in zorgverzekeringen.

Ga eerst na welke zorg je afgelopen jaar nodig hebt gehad en of je dat nog steeds nodig hebt. Vervolgens ga je nadenken over de toekomst door middel van vragen zoals; verwacht ik binnenkort een operatie? Zijn er klachten in jouw gebit die opgelost moeten worden? Zie of hoor je de laatste tijd wat slechter en heb je daar misschien hulpmiddelen voor nodig? Heb je een kinderwens? Of ben je misschien al zwanger en heb je volgend jaar kraamhulp nodig? Diverse vragen die wel van belang zijn voor het kiezen van de verzekering. Uiteraard kan je niet in de toekomst kijken en zal het kiezen van de pakketten dan ook lastig blijven.

Daarna is er nog een belangrijk punt waardoor de prijzen en dekkingen van de verzekering flink kan verschillen; de keuzevrijheid. Je kan er voor kiezen om een verzekering te nemen die jou volledige keuze geeft van behandelaar. Dit is uiteraard een stuk duurder, omdat de zorgverzekering met sommige geen contract zal hebben. Deze dekking heet een restitutiepolis.

Daarnaast bieden verzekeraars ook de naturapolis aan. Hierbij kan je nog steeds kiezen voor de behandelaar die wilt, echter worden dan de kosten vaak maar gedeeltelijk of soms helemaal niet vergoed. De zorgverleners waar de zorgverzekeraar dan wel een contract bij hebben worden dan wel vergoed. Het verschil zit dus er dus in of zorgverleners contracten hebben met de verzekeraars. Let op! Sommige verzekeraars hebben ook niet met alle ziekenhuizen een contract.

Nu je deze vragen hebt beantwoord en je belangrijkste punten hebt opgeschreven komt de volgende stap, het uitzoeken van de pakketten. Er zijn meerdere websites die zorgverzekeringen vergelijken, ik raad aan om die te bekijken. Je kan daar je net gevormde wensenlijst invullen en vervolgens komen daar de beste deals voor jou uit.

Tip!

Ga altijd nog even naar de website van de verzekeraar zelf. Hier staat vaak duidelijkere uitleg van de inhoud van de pakketten of eventueel andere extra opties.

Tip!

Soms lijkt een extra pakket voor bijvoorbeeld tandheelkunde of anticonceptie handig en goedkoop. Maar reken eerst even uit wat de bijvoorbeeld de afgelopen jaren kwijt bent geweest aan deze zorg. Soms is het voordeliger om hier geen extra verzekering voor af te sluiten.

Succes met het uitzoeken van een goede en goedkope verzekering. Heb je hier hulp bij nodig of heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Neem dan contact met mij op en ik help je graag!

Deel je liefde
Susan van Rossum
Susan van Rossum

Boekhouding & Budget voor vertrouwen in jouw financiële toekomst

Artikelen: 3