Lelie administratie | Wetswijzigingen per 1 januari 2021 - 2

Wetswijzigingen per 1 januari 2021

Ieder jaar verandert er wel weer wat in de belastingwetten en in de belastingtarieven. De start van een nieuw jaar is doorgaans een moment voor deze wetswijzigingen en inderdaad, ook per 1 januari 2021 gaat er weer wat veranderen. Voor zowel iedere particuliere Nederlandse belastingbetaler als voor de ondernemer zijn er veranderingen. Ik houd mijzelf altijd op de hoogte van deze wijzigingen, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn klanten hiervan op de hoogte zijn. Ik heb daarom hieronder een samenvatting gemaakt met de belangrijkste belastingwijzigingen. Ik kan mij voorstellen dat niet direct voor iedereen duidelijk is of deze wijziging op voor jou van toepassing zijn en al helemaal niet wat de gevolgen zijn van deze wijzigingen. Als je dus na het lezen van deze blog nog vragen hebt hoor ik dat uiteraard graag!

Bron: Ondernemersplein KvK

Particulier én Ondernemer

Basistarief inkomstenbelasting gaat omlaag

Voor iedereen die inkomstenbelasting betaalt gaat het tarief van de eerste belastingschijf omlaag. Het tarief wordt in 2021 37,10% (is nu 37,35%). Deze schijf wordt gebruikt voor de belasting berekening voor inkomens tot €68.507.

Aanpassing vermogensbeheer box 3

Voor zowel particulieren als ondernemers die een vermogen hebben van €50.000 (of € 100.000 met uw fiscaal partner) gaat er wat veranderen. Je hoeft geen box 3-belasting meer over dat vermogen te betalen. Het belastingtarief in box 3 gaat naar 31% (is nu 30%), maar door de aanpassing van het heffingsvrije vermogen betaalt iedereen met een spaar- of belegd vermogen tot € 220.000 vanaf 2021 minder box 3-belasting.

Lelie administratie | Wetswijzigingen per 1 januari 2021 - 3

Ondernemer

Extra verhoging algemene heffingskorting

De Algemene heffingskorting gaat omhoog. Dit is een korting op uw inkomen en de premie volksverzekeringen. Voor ondernemers met een belastbaar inkomen uit werk en woning tot € 68.507 heeft dit een positief effect. Er stond al een al een verhoging gepland van €60 voor 2021. Hier komt nu nog €22 bovenop. Hoeveel korting je precies krijgt, hangt af van jouw inkomen. Heb je inkomen uit werk en woning tot € 68.507? Dan neemt jouw netto-inkomen toe.

Overdrachtsbelasting stijgt naar 8%

In 2021 stijgt in het kader van de verkoop van woningen de overdrachtsbelasting van 6% voor bedrijfspanden naar 8%. Voor particuliere woningen was dit vorig jaar 2% en wordt dit nu ook 8%. Dit betekent dus ook dat er vanaf 2021 8% overdrachtsbelasting betaald moet worden als je een bedrijfspand koopt voor eigen gebruik. En dit nieuwe tarief geldt ook als u een woning of ander vastgoedobject als belegging koopt om deze vervolgens te verhuren.

Zelfstandigenaftrek gaat in stappen omlaag

Iedere zelfstandige ondernemer heeft recht op zelfstandigenaftrek. Helaas gaat deze per 2021 omlaag. Zo kon je in 2020 nog €7.030 van uw winst aftrekken, nu wordt dat €6.670. Helaas gaat de aftrek de komende paar jaar zelfs nog verder omlaag tot uiteindelijk €3.240 in 2036. Dit wil dus zeggen dat je als ondernemer meer belasting moet gaan betalen. Gelukkig zijn er andere maatregelen getroffen waardoor je ergens anders weer minder belasting zal gaan betalen. Zoals al hierboven de besproken wetswijziging in het basistarief voor de inkomstenbelasting. Ook de hogere heffingskortingen zullen voor de netto te betalen belasting een hoop goedmaken.

Lelie administratie | Wetswijzigingen per 1 januari 2021 - 2

Milieu-investeringsaftrek omhoog in 2022

Het milieu en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook als ondernemer kun je hierin veel doen en de overheid probeert hierin dan ook de ondernemer op weg te helpen. De Milieu-investeringsaftrek is hierbij een mooi hulpmiddel voor een investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. In 2022 gaan de percentages van deze aftrek omhoog: Dit is wel verschillend per type bedrijfsmiddel. De verschillende tarieven zijn; 27%, 36% of 45%. In 2021 waren die percentages 13,5%, 27% of 36%. Het wordt dus steeds aantrekkelijker om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.

Als je interesse hebt in deze regeling en hierover verder nog vragen hebt, help ik je graag!

Persoonlijk contact wanneer het jou uitkomt

Je budget en de belasting kunnen al moeilijk genoeg zijn. We zullen veel documenten bij elkaar moeten rapen. Dan is het toch veel makkelijker om dat bij jou thuis te doen?

Graag kom ik bij jou thuis om de documenten uit te zoeken en voor te bereiden op een boekhouding die georganiseerd is en voor jou werkt.

Ik wil ook weer inzicht krijgen!
Deel je liefde
Diana van der Pol
Diana van der Pol
Artikelen: 2