Ieder jaar verandert er wel weer wat in de belastingwetten en in de belastingtarieven. De start van een nieuw jaar is doorgaans een moment voor deze wetswijzigingen en inderdaad, ook per 1 januari 2022 gaat er weer wat veranderen. Voor zowel iedere particuliere Nederlandse belastingbetaler als voor de ondernemer zijn er veranderingen. Ik houd mijzelf altijd op de hoogte van deze wijzigingen, maar ik vind het ook belangrijk dat mijn klanten hiervan op de hoogte zijn. Ik heb daarom hieronder een samenvatting gemaakt met de belangrijkste belastingwijzigingen. Ik kan mij voorstellen dat niet direct voor iedereen duidelijk is of deze wijziging op voor jou van toepassing zijn en al helemaal niet wat de gevolgen zijn van deze wijzigingen.
Als je dus na het lezen van deze blog nog vragen hebt hoor ik dat uiteraard graag!
Particulier én Ondernemer
Belastingtarief inkomstenbelasting gaat omlaag
Iedereen moet inkomstenbelasting betalen, gelukkig heeft de overheid hierover in 2022 goed nieuws. Het belastingtarief in de eerste schijf geldt voor inkomens tot € 69.398. Dit tarief verandert in 2022 van 37,1% naar 37,07%. Voor de Nederlandse bevolking die een AOW krijgt, is er ook een verandering. Hierbij gaat het belastingtarief van 19,2% naar 19,17%.
Afschaffing fiscale aftrek studiekosten
Tot 31 december 2021 kon je studiekosten die je gemaakt had voor om- en bijscholing, gebruiken als aftrekpost bij de aangifte Inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari gaat er een nieuwe regeling van start en vervalt de huidige aftrekpost.
Deze regeling heet: STAP. Dit wordt in tegenstelling tot de studiekostenregeling een subsidieregeling. Je kunt deze aanvragen vanaf 1 maart 2022 bij het UWV. Je kunt dan maximaal €1.000,- aan vergoeding krijgen. De regeling is beschikbaar voor 200.000 tot 300.000 mensen, wees er dus snel bij als je van deze regeling gebruik wilt maken.
Ondernemer
Zelfstandigenaftrek verder omlaag
Als je als zelfstandige werkt in bijvoorbeeld een eenmanszaak dan geldt deze verandering voor jou. Voor de zelfstandigenaftrek moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming. Deze aftrek wordt de komende 15 jaar langzaam verlaagd.
In 2022 gaat de zelfstandigenaftrek al en flink stuk omlaag met 360 euro van 6.670 naar 6.310 euro. Dit geeft als resultaat je minder kunt aftrekken van de winst. Hierdoor moet je uiteindelijk onderaan de streep meer inkomstenbelasting betalen.
Gelukkig zijn er voor ondernemers nog meer aftrekposten en belastingvoordelen beschikbaar. Om nog meer voordeel te halen uit je belastingaangifte help ik je graag.
Belasting op benzine en dieselauto’s omhoog.
Als je van plan bent op een personenauto op benzine of diesel te kopen, gaat er iets veranderen vanaf 2022. De komende paar jaar gaan deze tarieven nog verder veranderen. De belasting voor personenauto’s en motowielen (bpm) gaat namelijk omhoog. Hierbij wordt rekening gehouden met hoeveel CO2 jouw auto uitstoot. Hoe meer uitstoot hoe hoger de bpm.
De tarieven voor deze belasting verschillen per schijf. In welke schijf jouw auto behoort hangt af van welke categorie jouw auto toe behoort.
Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders
Per 1 januari komt er een meldplicht voor starters in de zorg en jeugdzorg. Pas als je deze melding hebt gedaan mag je starten met het verlenen van de zorg.
Je kunt je melden bij de Inspectie voor Gezondheidszorg. Ze willen dan informatie over bijvoorbeeld de verwachte startdatum, vormen van zorg en of er een klachtregeling is.
Milieu-investeringsaftrek omhoog in 2022
Het milieu en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook als ondernemer kun je hierin veel doen en de overheid probeert hierin dan ook de ondernemer op weg te helpen. De Milieu-investeringsaftrek is hierbij een mooi hulpmiddel voor een investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. In 2022 gaan de percentages van deze aftrek omhoog: Dit is wel verschillend per type bedrijfsmiddel. De verschillende tarieven zijn; 27%, 36% of 45%. In 2021 waren die percentages 13,5%, 27% of 36%. Het wordt dus steeds aantrekkelijker om te investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.
Als je interesse hebt in deze regeling en hierover verder nog vragen hebt, help ik je graag!
Persoonlijk contact wanneer het jou uitkomt
Je budget en de belasting kunnen al moeilijk genoeg zijn. We zullen veel documenten bij elkaar moeten rapen. Dan is het toch veel makkelijker om dat bij jou thuis te doen?
Graag kom ik bij jou thuis om de documenten uit te zoeken en voor te bereiden op een boekhouding die georganiseerd is en voor jou werkt.