Wetswijzigingen per 1 januari 2023

In Nederland zijn er elk jaar wetswijzigingen met betrekking tot belastingen. Om ervoor te zorgen dat particulieren en ZZP’ers op de hoogte blijven, maakt Lelie administratie ook dit jaar weer een samenvatting met de belangrijkste veranderingen per 1 januari 2023. Ik begrijp dat het soms moeilijk is om te begrijpen of deze wijzigingen relevant voor je zijn en wat de gevolgen hiervan zijn. De nieuwe belastingwetten en tarieven voor 2023 kunnen ingrijpende gevolgen hebben op jouw financiën. Of deze wijzigingen nu van toepassing zijn op particuliere Nederlandse belastingbetalers of ZZP’ers, het is belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de veranderingen. Mijn doel is om u te helpen bij het begrijpen van deze wijzigingen, zodat u precies weet of en hoe u hiervan wordt beïnvloed.

Als je dus na het lezen van deze blog nog vragen hebt hoor ik dat uiteraard graag!

Particulier én Ondernemer

Prijsplafond voor energiekosten

Particulieren en ZZP’ers kunnen profiteren van het prijsplafond dat geldt voor energiekosten. Dit betekent een significante besparing op de energierekening voor huishoudens en andere kleine verbruikers, zoals ZZP’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine MKB. Het maximale tarief voor gas is € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub, terwijl het maximale tarief voor elektriciteit is verlaagd tot € 0,40 per KWh met een verhoogde limiet van 2.900 kWh. Als het verbruik boven het plafond uitgaat, betaal je het tarief zoals afgesproken in je energiecontract. Gelukkig word door de energiemaatschappij deze regeling toegepast als je hier recht op hebt, je hoeft hiervoor dus zelf niets te doen.

Btw op zonnepanelen naar 0%

Vanaf 1 januari 2023 wordt het voor particulieren en ZZP’ers een stuk voordeliger om hun woningen of bijgebouwen te verduurzamen. Het nieuwe btw-tarief van 0% betekent dat je geen 21% btw meer betaalt op de levering en installatie van zonnepanelen, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen. Dankzij deze verandering kunnen particulieren en ZZP’ers met minder budget hun woningen of bedrijven duurzamer maken.

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

Vanaf 1 januari 2023 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding voor particulieren en ZZP’ers van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En vanaf 1 januari 2024 wordt het bedrag verhoogd naar € 0,22. ZZP’ers mogen dit bedrag per kilometer aftrekken van hun winst als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Werkgevers kunnen hun werknemers belastingvrij vergoeden en ook kiezen om het bedrag te verhogen, waarbij de extra verhoging onbelast is via de werkkostenregeling (WKR). Zo profiteren werkende in loondienst die reiskostenvergoeding krijgen en ZZP’ers van deze verhoging.

Overdrachtsbelasting naar 10,4%

Met ingang van 1 januari 2023 gelden er nieuwe regels voor de overdrachtsbelasting. Deze wordt dan verhoogd van 8% naar 10,4%, wat betekent dat het kopen van een bedrijfspand of het beleggen in vastgoed duurder wordt. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van deze wijzigingen.. Je zult hier dan ook rekening mee moeten houden om onaangename verrassingen te voorkomen.

Lelie administratie | Wetswijzigingen per 1 januari 2021 - 3

Ondernemer

Middelingsregeling verdwijnt

De middelingsregeling wordt vanaf 2023 afgeschaft, maar ZZP’ers kunnen de regeling nog gebruiken voor de tijdvakken 2022-2023-2024. Deze regeling is ideaal voor ondernemers met sterk wisselende inkomsten die het voordelig vinden om belasting te betalen over het gemiddelde inkomen in plaats van het hoge of lage inkomen in een jaar. Dus profiteer ervan voordat het te laat is. Ik help je graag om uit te zoeken of deze regeling bij u past en maak er snel gebruik van.

De oudedagsreserve stopt

Vanaf 1 januari 2023 kun je als ondernemer geen fiscale oudedagsreserve meer opbouwen. Het kabinet schaft de FOR af om te voorkomen dat ondernemers belastinguitstel krijgen. Gelukkig zijn er tal van alternatieven waarmee je toch gebruik kunt maken van belastingvoordelen. Als ZZP’er is het dus verstandig om andere manieren te vinden om je financiële toekomst veilig te stellen voor wanneer je met pensioen gaat. Neem bijvoorbeeld de spaarrekening, eigen beleggingsfondsen of collectieve beleggingsfondsen.

Zelfstandigenaftrek weer verder omlaag

Als je als zelfstandige werkt in bijvoorbeeld een eenmanszaak, dan geldt deze verandering voor jou. Voor de zelfstandigenaftrek moet je aan een aantal eisen voldoen. Zo moet je minimaal 1225 uur per jaar besteden aan je onderneming bijvoorbeeld. Deze aftrek wordt met flinke stappen verlaagd naar € 900,- in 2027.

In 2023 gaat de zelfstandigenaftrek al een flink stuk omlaag van € 6.310,- naar € 5030,-. Dit is een verschil van € 1280,-. Als resultaat geeft dit dat je minder kunt aftrekken van de winst van je onderneming. Hierdoor moet je uiteindelijk onderaan de streep meer inkomstenbelasting betalen.

Lelie administratie | Wetswijzigingen per 1 januari 2021 - 2

Persoonlijk contact wanneer het jou uitkomt

Je budget en de belasting kunnen al moeilijk genoeg zijn. We zullen veel documenten bij elkaar moeten rapen. Dan is het toch veel makkelijker om dat bij jou thuis te doen?

Graag kom ik bij jou thuis om de documenten uit te zoeken en voor te bereiden op een boekhouding die georganiseerd is en voor jou werkt.

Ik wil ook weer inzicht krijgen!
Deel je liefde
Susan van Rossum
Susan van Rossum

Boekhouding & Budget voor vertrouwen in jouw financiële toekomst

Artikelen: 3